Toamna pare că își intră cu adevărat în drepturi.

Fructe de toamnă

Dimineți reci, cu brumă și ceață ne întâmpină când plecăm de acasă. Serile nu ne mai dau voie să zăbovim pe terasă sau în grădină cu o limonadă și satisfacția unei zile pline… în schimb, primim acum o mulțime de fructe sănătoase, compoturi, gemuri și câte alte bunătăți!

Parcă nicicând o felie de pâine aburindă cu o porție sănătoasă de gem delicios nu a fost mai binevenită! Dacă  o însoțim cu un pahar de lapte călduț…și mai bine!

Cana de lapte cu gem

Dar trebuie să fim recunoscători toamnei pentru că ne-am bucurat de două luni calde, blânde, am avut suficient timp să punem la cale grădina pentru la anul, să curățăm curtea și să adăpostim murăturile și conservele pentru iarnă!

Legenda spune că această perioadă scurtă de toamnă caldă se datorează țăranului Mioi care a mai avut nevoie de câteva zile în plus de vreme bună pentru a-și isprăvi treburile din gospodărie. A primit acest răgaz, a reușit să adăpostească grâul de urgia iernii în hambar iar acest interval a primit numele de Vara lui Mioi.

În fiecare an, țăranul se bucură de câteva zile de vară în mijlocul toamnei pentru a se pregăti de iarnă și a nu rămâne cu treburile neterminate.

Așadar, zilele de toamnă blândă aproape de vară de care ne-am bucurat se datorează unui țăran aflat în dificultate. De acum, suntem pregătiți de iarnă, cu bucuriile ei!

Urmăriți-ne în continuare pentru a afla despre sărbători tradiționale, obiceiuri și alte bucățele din viața la fermă!