Pe 16 ianuarie românii țin sărbătoarea lupilor, aflați în slujba Sf. Petru. Fratele Sânpetrului de Vară, această legendă spune că încă de la începutul vremurilor, lupii au fost dați Sfântului Petru să aibă grijă de ei, să răspundă în fața lui și să facă ce le poruncește acesta.

imagini.dexblog.ro

Lup

Tot Sf.Petru le spunea cât să mănânce și din ograda cui, pentru tot restul anului. Se întâlneau la o răscruce iar atunci când lupii urlă, se spune că cer voie să prăduiască!

Conform obiceiului,  ţăranii țineau peste noapte câteva pietre albe în pragul casei, pe care a doua zi le aşezau pe pragul bisericii, să calce preotul peste ele. Le aduceau apoi acasă şi în ziua „Sânpetrului de Iarnă” le puneau în grajd, ca vitele să fie apărate de lupi peste an.

În viața bunicilor noștri această zi era foarte importantă și se păstrau mai multe obiceiuri, menite să protejeze gospodăria: nu pronunțau numele acestui animal ca nu cumva să fie invocat, femeile nu fac treburi prin gospodărie precum cusutul, torsul sau împletitul, nu aruncau cărbuni aprinși ca lupii să nu îi găsească și să capete puteri. Tot astăzi nu împrumutau lucruri și nu aruncau gunoiul din casă.

www.descopera.ro

Lup urland

Ca să se asigure că se protejează cât mai bine de eventualele pagube, legau simbolic ochii și gura lupului prin încleștarea dinților metalici de la pieptănul de scărmănat lâna și prin repararea gurii sobei.

Tot în această perioadă se țin Circovii de Iarnă, o sărbătoare tradițională de care vom vorbi în alt articol tot aici.