După cum spune şi proverbul românesc, “Omul îşi face iarna car şi vara sanie”, în acest sfârşit de săptămână ne-am preocupat de seminţele pentru recolta din următorul an.

Pentru roşii, cherry şi cele româneşti, şi castraveţi seminţele sunt deja puse la uscat, la loc răcoros şi umbros. Pentru celelalte legume urmează să ne ocupăm în zilele ce urmează.

Poate vă întrebaţi de ce ne ocupăm noi de asta şi nu le cumpărăm pur şi simplu. în primul rând ne face foarte mare plăcere să păstrăm tradiţiile şi pregătirea pentru anul agricol următor este una dintre cele mai importante perioade ale anului,deorece de ea depinde succesul recoltei viitoare.

În al doilea rând suntem preocupaţi de calitatea produselor noastre şi ne dorim ca ea să se păstreze în fiecare an la fel de ridicată. Pentru aceasta avem nevoie de seminţe naturale de la plantele noastre, obţinute şi păstrate corespunzător. Ocupându-ne  noi înşine de obţinerea seminţelor pentru următorul an agricol, menţinem vii obiceiuri ce riscă să se piardă, încheiem un ciclu de viaţă al plantei şi ne eficientizăm costurile, un element esenţial pentru un fermier.

Aşadar, procesul pe care l-am urmat a fost destul de simplu. Am ales câteva dintre roşiile şi castraveţii cei mai bine copţi, pe unele le-am lăsat intenţionat mai mult neculese tocmai în acest scop.

Rosii cherry

Următorul pas a fost să le spălăm, să le curăţăm şi să le extragem cu atenţie seminţele din interior. Pe acestea le-am spălat la rândul lor şi le-a lăsat la uscat într-un spaţiu umbros şi răcoros.

Seminte rosii

Sperăm ca vremea să se menţină puţin mai caldă câteva zile pentru ca seminţele noastre să se usuce cât mai bine.

Vă aşteptăm în primăvară să luaţi şi voi răsaduri din seminţele noastre sau, dacă vă surâde o zi în grădină, să ne vizitaţi când le plantăm!