Asta e titlul unei serii de articole din National Geographic referitoare la viitorul alimentatiei, agriculturii si al nostru ca specie, in definitiv. Ca să setăm un pic contextul, să ne amintim deja celebra zicală:”O dată în viață ai nevoie de preot, doctor, avocat dar de 3 ori pe zi ai nevoie de un fermier!”.

ai mai jos titlul articolului original iar daca esti curios ce am mai adaugat eu sau cum am “tradus” eu toate initiativele citeste pana la capat!

https://www.nationalgeographic.com/foodfeatures/feeding-9-billion/

Food

Problema care deja este pe tapet de câțiva ani este ce ne facem cu 9 miliarde de oameni care au nevoie de un fermier de 3 ori pe zi? La întrebarea aceasta au încercat să răspundă, pe scurt, cei de la National Geographic însă contextul nu ar fi complet fără să menționăm una dintre principalele probleme astăzi: risipa alimentară.

Nu putem să le separăm întrucât în regiunile care astăzi sunt cele mai afectate de foamete, risipa alimentară este la 40% din totalul alimentelor recoltate. Doar în UE, zilnic, sunt aruncate la gunoi alimente care ar putea hrăni 4 milioane de oameni.

Și pe acest ton mai puțin vesel să începem cu măsurile:

  1. Reducerea risipei alimentare: într-adevăr, nu este prima și pe lista National Geographic însă eu consider că este cel mai urgent lucru pe care îl putem face fiecare dintre noi, la noi acasă. Întreabă-te, câtă mâncare arunci în fiecare săptămână și cam câte mese ar reprezenta ea pentru un copil înfometat? Dar de fiecare dată când dai la o parte un măr/o roșie etc doar pentru că e puțin lovit(ă)/pătat(ă)? Toate aceste mici decizii duc la risipă și tot ele sunt și cele mai simplu de schimbat.
  2. Înghețarea amprentei de carbon agricolă: orice fermă din lumea asta, indiferent de mărime, locație geografică, metodă de producție are o amprentă de carbon. Ei bine, dacă ești fermier/grădinar și citești asta, fix amprenta asta trebuie să o îngheți (sau să o reduci); dacă ești consumator, alege să cumperi de la producătorii care aleg să facă asta. Chiar și fermele ecologice/biodinamice etc au o amprentă de carbon, ba chiar, de la un anumit prag încolo au o amprentă destul de mare. Așadar, ce poți să faci să o reduci chiar în ferma ta: utilizează utilajele cât mai eficient, pesticide convenționale cât mai puțin sau deloc (pentru producția lor se consumă foarte multe resurse), folosește materiale biodegradabile, implementează măsuri de utilizare a energiei regenerabile, nu despăduri pentru mai mult teren!( nu pot să accentuez asta suficient! copilăria noastră cu nutella s-a bazat pe păduri întregi rase, specii de animale distruse etc.Toate produsele care conțin ulei de palmier-și sunt o grămadă- au contribuit la același lucru) . Ar mai fi într-adevăr multe de discutat aici însă dacă le implementezi pe astea, vom beneficia cu toții enorm.
  3. Crește mai mult(și mai bine) pe terenul pe care îl ai : ca in orice alta afacere,si in agricultura succesul depinde de eficients operatiunii. Indiferent de suprafata pe care o administrezi, cu siguranta sunt feluri in care o poti face mai bine si cu mai mult succes.
  4. Folosește resursele mai  eficient: agricultura este un domeniu in care foarte multe resurse naturale sunt consumate uneori destul de ineficient. Cel mai usor exemplu,apa; o mare parte a resurselor de apa dulce la nivel global sunt utilizate in agricultura dar in acelasi timp fenomene precum eroziunea solurilor,pierderea apei din sol prin evaporare,desertificarea sunt foarte putin adresate. Asadar, gandeste-te de mai multe ori inainte sa consumi resurse naturale daca ai facut suficient sa nu le risipesti.
  5. Schimbă-ți dieta:nu intamplator,ultimul punct este adresat celei mai importante entitati din universul unei afaceri:clientul. Ei bine,tu cel care citesti asta,indiferent daca esti fermier,gradinar sau orice alta profesie,esti si consumator. Asadar,lesne de intuit,absolut fiecare om de pe planeta asta poate sa aiba un impact imens in toata problema ata:introdu in dieta tot mai multe fructe si legume,produse in mod responsabil,carne din surse responsabile, incearca sa reduci risipa alimentara prin extinderea dietei.