Industrial vs de mici dimensiuni.

Extensiv vs intensiv.

Ecologic vs conventional.

Ei bine, toate acestea sunt niste controverse nascatoare de adevarate falii intre fermieri, gradinari sau persoane implicate in vreun fel in agricultura. Nu ca nu am duce lipsa de controverse dar, si aceasta ne arata doar cat de putin suntem echipati sa delimitam contexte, conjuncturi si trasee diferentiate.

Mi-a luat aproximativ o luna sa ajunga acest text in fata ta, cititorule, deoarece m-am intrebat de cateva ori “de ce sa explic dezbaterea?”

Indiferent de scopul pentru care doresti sa intri in agricultura, fie pentru a creste legume pt familie, fie pentru a deveni un mic fermier care sa si comercializeze o parte din ce produce important este sa determini contextul in care te afli. Cu atat mai mult daca doresti sa devii un fermier de dimensiuni mai mari, contextul este extrem de important (ca si alegerea terenului, culturii potrivite, tehnologiei de cultura si asa mai departe). Insa una din frumusetile agriculturii este ca paleta de optiuni este atat de diversa incat sansele ca fiecare organizatie sa isi gaseasca locul sunt foarte mari.

Sa le luam pe rand:

Culturile de cereale sau plante prasitoare(asa numitele culturi mari):  Grau, porumb, floarea soarelui, rapita, soia,se preteaza unei suprafete de peste 10 ha din considerente ce tin de managementul fermei: eficienta utilizarii utilajelor, economii de scara, randamentul per total al fermei. In acelasi timp, o ferma medie sau mare este mai putin flexibila, de obicei este dependenta de anumite linii de finantare sau credite acordate de furnizori.

In acelasi timp, super-fermele de zeci de mii hectare fac mai mult rau decat bine economiei pe termen lung deoarece din punct de vedere al locurilor de munca acestea au angajati foarte putini raportat la suprafata exploatata, utilajele sunt de mari si foarte mari dimensiuni (desi moderne, tot cu un consum ridicat de combustibil) iar impactul asupra mediului este devastator deoarece o astfel de ferma (in conditiile expuse) necesita utilizarea intensa a pesticidelor si erbicidelor pentru a putea controla bolile, daunatorii si buruienile.

Asadar, cu plusuri dar si cu minusuri, exista bineinteles zone ale agriculturii pe care doar o ferma medie sau mare le poate ataca cu succes.

Culturile horticole sau specializate: Legume, pomi fructiferi, vita de vie, plante medicinale si aromatice si altele asemenea se preteaza unor suprafete chiar si de sub 5ha. Beneficiile unei dimensiuni reduse a fermei sunt faptul ca ea este mult mai flexibila, sunt mai eficiente, au un grad de indatorare redus. Insa, au nevoie de cunostinte specializate, de sisteme si procese foarte bine puse la punct astfel incat sa fie cu adevarat eficiente si nu niste gauri negre pentru investitii si de o viziune foarte clara si o strategie bine pusa la punct.

Bineinteles, astfel de culturi pot fi abordate cu un grad de tehnologizare mai redus (nu inseamna ca trebuie sa ramana asa), fara a detine foarte multe cunostinte dar cu multa dorinta de munca. Trebuie insa ca pe termen scurt si mediu lucrurile sa se schimbe iar fermierul/gradinarul sa abordeze problemele profesionist, sa planifice, sa dezvolte strategii si planuri, sa urmareasca rezultate si sa actioneze in consecinta.

Ce vedem pana acum? Ca din doua descrieri extrem de “din avion” am asezat un pic lucrurile pe principiul “fiecare cu treaba lui”. Important este ca pentru fiecare context si ferma in parte sa fie aplicata tehnologia si planul de cultura potrivit iar recoltele sa fie comercializate cat mai profitabil iar ferma sa devina astfel sustenabila!

Numitorul comun este faptul ca indiferent de tipul de cultura si suprafata, pe termen mediu si lung, metodele ecologice sunt cele mai potrivite. Din mai multe motive: un sol cu fertilitate crescuta, cu capacitatea mult mai mare de retentie a apei, mai putine boli si daunatori (sau cu efecte diminuate prin control biologic),mai eficiente economic (lucram cu natura, nu impotriva ei).

Sper ca ai gasit utile informatiile din articol! Nu uita ca ne poti urmari si pe Facebook ( @FermaBauer) si pe Instagram (ferma.bauer) si sa ramai la curent cu tot ce se intampla la ferma si pe langa ea!

Originar din București, mi-am descoperit pasiunea pentru agricultură ecologică atunci când familia mea a cumpărat un mic teren în afara capitalei. Curiozitatea m-a făcut să caut soluții pentru culturi pe suprafețe mici, provocarea fiind să utilizez cât mai bine terenul de 6000mp pe care urma să îl cultiv. Ideea de mâncare sănătoasă și accesibilă a ajuns să fie o temă în viața mea, dorința mea fiind să pot aduce alimente bio pe masa oricărui român și să dezmint faptul că alimentația sănătoasă este doar pentru cei bogați sau pentru cei care au rude la țară. Când nu sunt în grădină, ofer consultanță în domeniul agriculturii și îi ajut și pe alții să își înceapă propria micro-fermă de legume. Este de asemenea foarte posibil să îmi fi ales domeniul de activitate în funcție de calendarul de snowboard, iarna având liber de la fermă și drumuri la munte, cât mai des.