Vreme friguroasa la Ferma; la ferestre vedem cum bate viscolul si aproape ca simtim cum gerul pune stapanire pe toata gospodaria. Dar nu este timp de lenevit; bunicii ne spuneau intotdeauna ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna car.

Noi, ca sa luam seama de aceste bune povete, am inceput sa ne documentam cat mai mult despre problemele din jurul nostru si nu numai, si  sa dezvoltam Ferma cat mai aproape de cerintele clientilor nostri. Cautand pe internet cateva informatii am dat peste un scurt documentar facut de Banca Mondiala si  postat la inceputul lunii decembrie. Un filmulet despre cateva probleme ale mediului rural din Romania.

Subiectul principal al acestuia este dezvoltarea economica a Romaniei. Cum o mare parte a Romaniei este rurala, accentul cade, firesc, pe locuitorii acestor zone.

Cateva aspecte cheie mentionate sunt:

  • educatia, ca motor de dezvoltare al comunitatilor din mediul rural. Acest element esential se refera la cresterea competitivitatii locuitorilor din mediul rural in economie prin dezvoltarea gospodariilor lor in mici ferme familiale, specializarea in diferite activitati agricole pe care le pot folosi ca sa isi gaseasca un loc de munca in mediul rural si altele asemenea.
  • Un alt aspect important este dezvoltare  capitalului (prin investitii in utilaje noi, performante ) si
  • evolutia tehnologica: sa utilizeze tehnologii inovatoare, eficiente si cu costuri mai mici decat tehnologiile conventionale.

Micii fermieri, artizanii si alti membrii ai comunitatilor rurale isi pot suplimenta veniturile daca se adapteaza la mijloace noi de comunicare: social media (Facebook, Twitter, Google+ etc), daca isi creeaza un site pe internet sau chiar un blog, daca isi fac publice ofertele de vanzare sau de prestari servicii pe platforme specializate.

Asadar este foarte important ca tinerii care au sansa sa dezvolte o afacere in mediul rural sa o faca, sa se educe in acest sens si sa se implice activ in viata comunitatii, pentru a se ajuta astfel pe ei insisi.

Mai jos este filmuletul la care am facut referire. Speram sa va entuziasmeze si sa va motiveze la fel ca si pe noi!:)