Să pornim cu începutul: de la pământ în sus. Sau nu? 🙂 Solul pe care îl folosim ca reper aici este foarte important și de la el începe totul.

Flori, legume, fructe: nu ar fi posibile fără un sol sănătos si plin de nutrienți. În esență, fără un sol viu.

Desi anul in grădină pare că începe odată cu venirea primăverii, ca si în alte aspecte ale vieții, nimic nu ar merge corect fără o pregătire temeinică. Asa ajungem toamna să ne gândim bine la ce vrem să facem în anul următor si să ne pregătim în consecință. Asadar, fără să lungim prea mult introducerea, ce facem cu solul ca în fiecare an să îl mai îmbunătățim si să avem recolte bogate si sănătoase?

Pe parcelele pe care semănăm sau plantăm culturi de toamnă urmăm pasii de mai jos. Pe celelalte le acoperim cu culturi covor. Pentru culturile covor voi face o postare separată ca să pot acoperi toate detaliile.

  1. Începem cu prelucrarea lui în adâncime. Cum facem asta? Foarte simplu (si totusi atât de complex): prin săparea cu furca. E drept să spun că, odată la 2 ani (cu aproximație), toate paturile sunt prelucrate cu motocultorul la o adâncime de circa 15 cm. Folosim încă motocultorul cu freza deoarece pământul este încă argilos si devine foarte greu de prelucrat doar cu furca astfel că nu mai e pregătit cum trebuie. 

Dar să revenim la furcă: o folosim pentru că introduce aer în profunzimea solului fără să întoarcă solul. De ce contează asta? Pentru că astfel, microorganismele din sol pot să lucreze în continuare si să descompună materia organică în elemente asimilabile de către plante dar semintele de buruieni din sol nu sunt aduse la suprafață. Îmbunătățeste si drenajul apei, prin spargerea crustei dar si a straturilor inferioare întărite din sol (dacă s-au format) Mai multe despre buruieni si care sunt strategiile pe care le-am aplicat până acum găsiți aici. 

Înainte de etapa următoare, facem o trecere cu grebla prin care nivelăm suprafața si îndepărtăm resturile.

  1. Aplicăm îngrăsăminte, amendamente si materia organică. 

Manual, aplicăm aproximativ 2kg de ingrăsământ organic NPK 4-4-4 din gunoi de grajd de pasăre. Îl cumpărăm direct granulat asa că e mult mai usor de administrat si de utilizat.

Apoi, venim cu amendamente de calciu (în general) pe care îl aducem sub formă de Dolomită sau doar var. Fiind pe un sol argilos, lucrăm destul de mult la îmbunătățirea structurii iar Dolomita/varul sunt o parte esențială.

La final, înainte de semănat/plantat, aducem materia organică. Fie compost pe care îl producem chiar noi, fie resturi organice (de la o fabrică ce foloseste cireasa de cafea sau diferite ceaiuri). Referitor la resturile organice si compost, voi face o postare separată, să avem suficient spațiu să ne desfăsurăm pe un subiect atât de larg.

  1. Înainte de semănat, mai trecem o dată cu grebla ca să nivelăm cum trebuie suprafața dar si să îndepărtăm eventualele resturi care au mai rămas. 

Facem apoi o trecere scurtă cu o motosapă usoară care prelucrează doar primii 5-10cm. Ne asigurăm astfel că avem o suprafață cât mai bine mărunțită si nivelată, gata pentru semănat si plantat. 

Pasul final: irigăm din abundență. Desi fiecare pas are importanta lui, fără apă, îsi pierd relevanța asa că nu uitați de asta. E chiar terapeutic as spune, după atâta muncă, să te uiți la un pat proaspăt semănat/plantat cum absoarbe apa. Cu un apus rosiatic pe fundal, vă spun, e chiar terapeutic.