Anul acesta am decis sa facem o schimbare la modul in care ne producem rasadurile.

Pentru ca da, incercam sa ne producem cea mai mare parte a rasadurilor singuri. Si este cea mai importanta parte a fermei. Orice greseala in aceasta etapa poate insemna intarzieri sau compromiteri ale culturilor.

Inainte de toate, trebuie sa precizam de ce am recurs la aceasta imbunatatire (majora spunem noi). In producerea rasadurilor 2 elemente sunt esentiale: temperatura si umiditatea. Cu cateva variatii, de-a lungul anilor am facut greseli semnificative la ambele capitole.

Solarul vechi pentru rasaduri nu a avut aerisiri suficient de bine proiectate, astfel incat umiditatea era prea mare de multe ori. Totodata, asta influenta negativ si temperatura: cand devenea prea cald aerisirea era deficitara astfel ca temperatura devenea mult prea ridicata.

Asadar, fiindca am lamurit pe scurt ce am gresit anterior, am trecut la proiectarea noului solar pentru rasaduri. Mai precizez ca acesta nu este strict pentru producerea rasadurilor (vei vedea mai tarziu cum a influentat asta procesul si produsul final); din ratiuni de eficientizare a spatiului folosim temporar unul dintre solarii pentru a ne produce rasadurile.

Primul pas a fost sa dimensionam spatiul incat sa putem decide asupra celei mai eficiente modalitati de organizare a spatiului. Solarul are 6mx4m si tavile de rasaduri pe care le folosim au aproximativ 30cm latime. Asa ca am decis sa construim 2 mese pe lungimea solarului de 6m si o latime de aprox 1,5m.

Materialul folosit a fost scandura de lemn de 2,5cm grosime. Am facut in asa fel incat blatul sa aiba o margine ridicata astfel incat sa putem izola cu folie de plastic si asezam un strat de nisip. Am ridicat blaturile construite pe boltari de ciment, astfel incat sa nu tasam solul de dedesubt in care avem culturi din primavara pana in februarie-martie, cand incepem sa punem rasadurile.

De departe cea mai mare imbunatatire a fost adaugarea unui sistem de ventilatie cu senzor de umiditate si temperatura. Ulterior, vom adauga un sistem de incalzire a rasadurilor cu rezistenta electrica si termostat.

Revin si cu poze ale sistemului de ventilatie la care insa mai am de adaugat o parte importanta: calea de evacuare.

Pana la urmatoarea actualizare de la Ferma, va dorim cat mai multa sanatate si sa ne revedem cu bine.