Anul 2013 se aproprie de final şi mai avem doar câteva luni din sezonul legumelor proaspete. Pe măsură ce se apropie noul an 2014, discuţiile despre noul exerciţiu financiar 2014 -2020 şi Politica Agricolă Comună se înmulţesc.

Sursa: www.dadrarges.ro

Agricultura ecologică este acum în prim plan la fel ca şi dezvoltarea durabilă a mediului rural. În această privinţă România are un potenţial îndelung comentat şi pe care tot mai mulţi tineri încearcă să îl exploateze prin înfiinţarea unei ferme şi valorificarea producţiei.

Una din categoriile vizate pentru a fi susţinută este aceasta a tinerilor. Deşi întâmpină greutăţi din partea autorităţilor datorită erorilor grave de management care duc la sistarea plăţilor, tendinţa este de creştere a numărului acestor iniţiative.

Cererea pentru aceste produse are o tendinţă clară de creştere, oferta se diversifică pe zi ce trece iar consumatorii devin mai informaţi şi educaţi cu privire la opţiunile lor de consum. Aceşti factori vor conduce la dezvoltarea pieţei dar până atunci realitatea pieţei este că peste trei pătrimi din producţia ecologică a României este exportată , conform datelor INS.  Efectul este de creştere a preţurilor deoarece legumele se întorc pe piaţa românească dar sub alte branduri.

Situaţia se schimbă în bine  pentru România. Pe plan internaţional, produsele româneşti primesc recunoaştere pentru calitatea lor şi sunt din ce în ce mai cerute.  Una din realizările recente a fost la Târgul Biofach din Germania unde România a primit titlul de Ţara anului.

Sursa: www.realitateavalceana.ro

Acestea sunt efecte ale creşterii suprafeţei exploatate cu legume ecologice la 450 000 ha, îndreptându-ne uşor spre potenţialul de 2 milioane de ha.  În noua PAC, subvenţiile vor fi condiţionate de respectarea condiţiilor de mediu iar beneficiarii proiectelor vor fi mai atent verificaţi.

În concluzie, antreprenorii români din domeniul agriculturii ecologice au în faţă  opotunităţi mult mai bune decât cele de până acum, posibilităţile de finanţare sunt o piedică însă oferă totodată şansa dezvoltării unei afaceri pe alte baze decât îndatorarea iniţiatorilor.