70%!

Cu atat de mult pot reduce buruienile productivitatea unei culturi. Pe lîngă aceasta, buruienile oferă găzduire ideală pentru boli și dăunători care apoi trec pe cultura ta cu mare ușurintă. Avem astfel identificate motivele esentiale pentru care trebuie sa scapi de buruienile din gradina ta!

Desigur ca cele de mai sus se intampla in cazul in care nu este aplicata nici o metoda de a fi tinute sub control. Cei mai multi vor spune ca o ferma fara erbicide nu are nici o sansa de reusita! Asta a fost discursul profesorilor de la universitate, consultantilor, agentilor de vanzari si marilor companii producatoare din agricultura pentru foarte multa vreme. 

In acelasi timp, studii (din ce in ce mai multe si mai aprofundate) arata legatura directa dintre erbicide si anumite boli incurabile. Asadar, fara a intra intr-o polemica de durata, recomand cu caldura (si insistenta) ca erbicidele sa fie ultima (chiar ultima!) solutie luata in calcul. Chiar si in aceste cazuri, trebuie aplicate cu foarte mare responsabilitate si intr-o maniera care sa minimizeze riscurile asociate cu acestea!

Probabil ca pana acum ti-ai dat seama ca nu o voi include intre cele 3 solutii anuntate din titlu. Totusi, daca ai o ferma destul de mare si simti ca nu mai faci fata buruienilor cu solutiile de mai jos, scrie-mi si te pot ajuta sa gasim o solutie fara sa apelezi la erbicide!

Asada și prin urmare, soluțiile îndelung anunțate:

  1. arderea: nu, nu mă refer la arderea miriștilor (desigur). Voi vorbi despre această metodă extrem de dăunătoare în altă postare însă acum mă refer strict la arderea buruienilor cât sunt încă în stadii incipiente de dezvoltare. Mai concret, cât buruienile sunt mici ( sub 10 cm talie) pot fi combătute extrem de eficient prin ardere. Cum? Metoda în sine spune totul însă voi reveni cu detalii tehnice aprofundate într-o postare viitoare.
  2. folosind prelate: ca orice altă plantă și buruienile au nevoie de apa și lumină. Pe care, apropo, le obțin în detrimentul plantelor pe care le-ai cultivat. Prin ținerea parecelei de pământ pe care vei planta acoperită cu o prelată timp de aprox 2 săpt înainte să plantezi efectiv, vei reduce într-o bună măsură gradul de îmburuienare. Prelata ar trebui să fie suficient de groasă și opacă astfel încât să nu lase lumina să treacă dar și să poată fi ținută pe loc împotriva vântului.
  3. prin mulcire:  această metodă presupune acoperirea solului la baza plantei tale de cultură. Există mai multe metode împărțite în 2 mari categorii: mulcire organică (paie, lemn etc) sau cu materiale plastice (diferite folii). Ambele au avantaje și dezavantaje, evident însă ce contează este ca îți vor permite să scapi de grija buruienilor pentru tot sezonul.

În concluzie, nu există o metodă perfectă și cu rezultate 100% (nu, nici măcar erbicidele nu oferă asta)! Însă trebuie să ții cont că agricultura (mare sau mică) are foarte mult de-a face cu natura iar buruienile, ca și bolile sau dăunătorii, sunt parte din natură!

Dacă ai aplicat vreuna dintre metode sau dacă mai ai și alte sugestii, te aștept în comentarii! Între timp, nu uita să te abonezi la blogul nostru și să ne urmărești pe social media pentru a vedea în continuare idei/metode/informații despre ferma noastră și despre agricultura ecologică.