Deja este un cliseu sa spui ca lumea se schimba, insa intr-un domeniu cum este agricultura si viata la sat, este unul din momentele in care schimbarile sunt vizibile de la zi la zi. Cu bune si rele, societatea si economia rurala evolueaza in rand cu tehnologiile agricole.

Acum ne gandim la modalitati prin care sa mentinem calitatea solului, sa imbunatatim productiile dar sa nu sacrificam nimic din calitatea produselor care ajung la voi, clientii si totodata consumatorii produselor.

Asadar, fara alte prezentari, 3 inovatii tehnologice de care poate ati auzit sau nu, dar pe care cu siguranta multi fermieri le vor aplica:

1. Semanatul direct in miriste sau No-tillage

Pentru multi fermieri aceasta modalitate nu mai este demult o noutate, insa, ca in orice domeniu, sunt traditionalisti care prefera sa aplice inca aratul si abia apoi pregatirea patului germinativ si semanatul.

Dar de ce este asta important pentru voi, cititorii acestui blog si membri ai comunitatii Fermei?  E simplu: agricultura este cel mai mare consumator de apa potabila de pe Terra! Tehnologia no-tillage are ca scop reducerea pierderii de umiditate din sol prin evaporare prin faptul ca pastreaza resturile vegetale provenind de la culturile anterioare la suprafata solului.

Prin pastrarea resturilor vegetale pe sol, se imbogatesc resursele naturale ale solului, se reduce imburuienarea dar despre imburuienare intr-ul alt articol destinat special acestor “insotitori” nedoriti in cultura.

Exista si o latura economica, prin reducerea costurilor (si a emisiilor daca tot suntem la capitolul asta) cu combustibilul necesar utilajelor.

Destul cu avantajele, sa mentionez si un dezavantaj: cresterea populatiilor de rozatoare ( daune estimate la 40% din cultura in judetele din sudul Romaniei in 2014).

Asa ajungem la minimum-tillage: tot eliminam aratul dar asiguram o lucrare a solului la o adancime de 10-15cm ca sa mai eliminam din riscul de aparitie al daunatorilor.

Sigur acum va intrebati: no-tillage sau minimum-tillage? Exact asta se intreaba si cei mai multi fermieri, asa ca orice raspuns e binevenit! 🙂

2. Semanatul in romb sau twin-row

Daca la punctul 1 vorbeam de arat si alte lucrari ale solului aici deja lucrurile devin mai complicate putin.

Semanatul clasic presupune asezarea semintelor in mai multe linii paralele, la o distanta prestabilita (ceea ce determina densitatea la hectar a plantelor). Semanatul in romb presupune asezarea semintelor pe cate 2 randuri, apropiate, insa plantele vor fi usor decalate intre ele pe cele doua randuri.

Dar sa lasam imaginile sa vorbeasca de la sine:

 

3. Robotii

Exact, robotii! Daca tot Transformers si alte filme sunt atat de populare, agricultura ca domeniu atat de important nu putea sa ramana in urma.

Pana sa recoltam cu Optimus Prime sau sa polenizam cu Bumblebee, mai este putin. Intre timp, robotica in agricultura face primii pasi si introduce alternative pentru fermieri pentru reducerea costurilor, cresterea eficientei si a calitatii lucrarilor.

Nu ma credeti pe cuvant, uite ce are BBC de spus despre asta:

http://www.bbc.com/news/technology-30143428

 

Asa ca acum inainte de weekend, va las cu aceste idei la care sa va ganditi in drumul spre mare cand vedeti vreo cultura inflorita pe marginea soselei.