->Sanatate

->Gust

->Aroma

->Calitate

->Dezvoltare rurala durabila si sustenabila

Acestea sunt principalele argumente pe care un consumator le aude referitoare la produsele organice. Fermierul, in schimb, aude de costuri mai mari pentru productia sa, productivitate scazuta, interdictii la utilizarea anumitor pesticide si restrictii cand vine vorba de vanzarea marfii. De aici derivă și lipsa de preocupare reală a locuitorilor din mediul rural cu privire la ce înseamnă producția ecologică și dezvoltarea durabilă.

Reporter: But transporting them(organic products) around the world is surely not very ecological? Farmer: “Honestly, I couldn’t care less.”

Toate aceste argumente pun consumatorul si fermierul la capete diferite ale aceleasi mese . Sunt ca doi straini care se uita unul la celalalt fara sa simta nici un fel de legatura. Odata cu notorietatea produselor organice, numărul consumatorilor interesati sa refaca legatura stransa intre fermier si ei insisi este in continua crestere, însă numarul lor este in continuare departe de o masa critica relevanta iar perceptia populatiei asupra lor este de toleranta ingaduitoare mai degraba decat dorinta de a le urma exemplul.

Insa principiul care vizeaza calitatea produselor alimentare este relevant doar daca acestea ajung la consumatorul final cat mai rapid si,bineinteles, cat mai proaspete. Măsurile care vor reface această legătură traditionala sunt deosebit de simple:

  • cumpărarea alimentelor pe cât posibil de la fermierii locali in mod direct
  • participarea la evenimentele culturale rurale locale

Ultimul punct este cel care va sustine al doilea principiu pe care am dorit sa il mentionez, impactul economic pozitiv al agriculturii ecologice  in economia rurala.

Schimbarea este necesară la nivelul fiecărui individ în parte; trebuie să conștientizăm că dezvoltarea durabilă și ecologia sunt concepte complexe care presupun o schimbare de mentalitate absolut necesară în pofida dificultăților lor. Insa previziunile pentru ele nu sunt chiar cele mai bune, pe fondul ratelor promovabilitatii la Bacalaureat sub 60-70% și a deficientelor sistemului educational superior care determină o deficiență de forță de munca educata si calificata. Sa nu uitam ca aceasta lipsa a educatiei in mediul rural saboteaza insasi esenta acestui sistem agricol si va determina pierderea nu doar a calitatii mancarii noastre ci si viitorul unor traditii si a unui mod de viata.

Astfel că proiectele din agricultura ecologică sunt de multe ori dezvoltate cu scopuri greșite, iar principiile care stau la baza acestui sistem agricol sunt compromise.

Trebuie să fim capabili să conștientizăm faptul că:  tradițiile noastre vor supraviețui, mediul și satul românesc se va conserva, vom câștiga bunăstare (!!) și oportunități viitoare prin susținerea și practicarea agriculturii ecologice ca și componentă a dezvoltării durabile.

 

 

 

 

Articolul integral de unde am extras citatul de mai sus îl puteți găsi aici.